Hoe werkt salderen?

Salderen is een regeling waarbij je wordt beloond voor het terugleveren van zonne-energie aan het stroomnet. De salderingsregeling zorgt er namelijk voor, dat wanneer je méér energie opwekt dan je verbruikt, je hiervoor een terugleververgoeding krijgt. En dat is natuurlijk financieel erg interessant, want zeker wanneer je een flink aantal zonnepanelen op het dak van je woning, boerderij of kantoorpand hebt liggen, kan dat voordeel enorm oplopen! Dat was dan ook de reden dat zonnepanelen, in combinatie met salderen, een goede combinatie was voor veel mensen om over te stappen op zonne-energie.

Helaas wordt de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 afgebouwd. Aan de ene kant is dat natuurlijk erg jammer, want het is toch een mooie besparing op je energierekening. Aan de andere kant heb je met zonnepanelen natuurlijk nog steeds het grote voordeel van gratis energie opwekken, en heb je echt nog volop mogelijkheden om je energierekening flink omlaag te krijgen. Wanneer je overweegt om te kiezen voor het installeren van zonne-panelen, kun je bij 365zon een gratis dakscan aanvragen. Zo weet je precies wat voor jouw situatie de beste uitkomst is, en wat je gaat besparen aan energiekosten, ook zonder salderingsregeling!

Hoe werkt salderen bij Essent, Eneco en Vattenfall en andere energiemaatschappijen?

Het salderen bij energieleveranciers als Essent, Eneco en Vattenfall werkt in de meeste gevallen hetzelfde: aan het eind van het jaar bekijken jullie met elkaar wat er aan energie verbruikt is, en wat er is opgewekt. Het teveel aan opgewekte energie, mag je vervolgens ‘wegstrepen’, aan de hand van vooraf vastgestelde afspraken. Ook bij Nuon, Engie en andere energiemaatschappijen werkt de salderingsregeling vaak op deze manier. Wil je precies weten hoe het zit met het salderen bij Essent, Eneco, Vattenfall of een andere maatschappij? Kijk dan nog even je contract goed na.

De salderingsregeling stopt, wat nu?

Omdat de salderingsregeling stopt vanaf 2031, lijkt het voor sommige mensen een stuk minder aantrekkelijk om te investeren in nieuwe zonnepanelen op het dak. Toch is het echt nog steeds erg aantrekkelijk voor de komende jaren, want de salderingsregeling wordt langzaam afgebouwd vanaf 2025. Je hebt de komende jaren dus nog steeds heel veel kansen om geld te verdienen met de salderingsregeling tot 2031.

Hoe werkt salderen na 2025?

Per 1 januari 2025 wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd. Dit geldt niet alleen voor particuliere huishoudens, ook kleinere bedrijven die gebruik maken van deze regeling zullen hier mee te maken krijgen. Per jaar wordt de hoeveelheid die je kunt salderen, iets minder, totdat deze regeling in 2031 helemaal stopt. Natuurlijk is dat erg jammer, maar vergis je niet in het feit dat je met zonnepanelen nog steeds een enorme besparing hebt op je energierekening. En tot 2025 kun je gewoon nog flink verdienen aan teveel opgewekte energie, dus mocht je overwegen om over te stappen op zonne-energie, dan is dit het moment om nog maximaal te profiteren van deze regeling!

Een thuisbatterij: dé oplossing!

Met een thuisbatterij heb je natuurlijk ook een fantastische oplossing voor het teveel aan energie dat je opwekt. Want op die manier heb je altijd genoeg energie in huis, ook wanneer het bewolkt is of wanneer je ‘s nachts je elektrische auto op wilt laden. Steeds meer mensen kiezen ervoor om bij de installatie van zonnepanelen, te kiezen voor een thuisbatterij. Want met het oog op het stoppen van de salderingsregeling, wil je toch iets nuttigs doen met het overschot aan energie dat je panelen opwekken. Wil je een thuisbatterij aansluiten en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? 365zon denkt graag met je mee over alle mogelijkheden!

Ontdek je rendement

Benieuwd of zonnepanelen iets voor jou zijn? Doe de geheel vrijblijvende dakscan en kom er binnen 1 minuut achter!