Wat gebeurt er met zonnestroom na de afbouw van de salderingsregeling?

De salderingsregeling voor zonnestroom gaat op termijn veranderen, en wordt vanaf 2023 langzaam afgebouwd. Dat betekent dat je stapsgewijs per jaar minder kunt salderen. Het financiële voordeel dat je voorheen op deze wijze genoot, zal dus ook gaan veranderen. Maar toch blijven zonnepanelen echt een enorm waardevolle investering voor je woning of bedrijf. Want of je nu gebruik maakt van de salderingsregeling of niet, je ontvangt nog steeds gratis zonne-energie. En met de doorontwikkeling van duurzame thuisbatterijen is er ook een slimme oplossing voor het opslaan van stroom die je niet gebruikt. Het terugleveren aan het net en op die manier je rekening omlaag brengen, zal de komende jaren dus veranderen, maar maak je dus geen zorgen, want je hebt nog steeds heel veel voordeel van het kiezen voor zonnepanelen!

Wat is de salderingsregeling ook alweer?

De salderingsregeling is een regeling waarbij je als consument onverbruikte zonnestroom teruglevert aan het stroomnet. Dit levert je aan het eind van het jaar een flinke besparing op, want de energie die je hebt teruggeleverd, wordt in mindering gebracht van je eindafrekening. Simpeler gezegd: de salderingsregeling zorgt er dus voor dat je geld verdient met zonne-energie die je niet gebruikt! Doordat de prijs van zonnepanelen flink daalt, heeft de overheid besloten, om het salderen af te bouwen. Deze regeling houdt over een aantal jaren uiteindelijk op te bestaan.

Nog steeds veel voordelen met salderen

Hoewel het salderen van zonnestroom de komende jaren stapsgewijs wordt afgebouwd, heb je de komende jaren natuurlijk nog steeds de mogelijkheid om te besparen met het terugleveren aan het net. Per jaar zal je wel wat minder verdienen met de teruglevering, maar op jaarbasis profiteer je nog steeds aanzienlijk. En het is nu ook nog eens extra interessant om in zonne-energie te investeren, vanwege het afschaffen van het btw tarief op zonnepanelen voor particulieren!

De salderingsregeling na 2023: dit gaat er veranderen

Vanaf 2023 zal de salderingsregeling veranderen, maar dat gebeurt niet in één keer. Per jaar zal je minder energie mogen terugleveren aan het stroomnet, en op den duur zal het terugleveren helemaal stopgezet worden. Het belangrijkste dat op de korte termijn dus verandert, is het afbouwen van de hoeveelheid stroom die je mag salderen. Laat je echter absoluut niet tegenhouden om over te stappen op het zelf opwekken van groene stroom met zonnepanelen, want de aanschaf van deze panelen, is veel voordeliger geworden. En ook zonder salderingsregeling, heb je hiermee een makkelijke manier om gratis stroom op te wekken. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Neem dan contact met ons op!

Ontdek je rendement

Benieuwd of zonnepanelen iets voor jou zijn? Doe de geheel vrijblijvende dakscan en kom er binnen 1 minuut achter!