• blog
  • Rendabiliteit

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

  • 4 minuten leestijd

Nu de rekening voor het verbruik van gas en energie steeds duurder wordt, is de aanschaf van zonnepanelen voor veel mensen een logische keuze. Daarmee kun je namelijk veel besparen. Met onze gratis dakscan zie je snel hoeveel dat is! Maar hoe lang gaan zonnepanelen mee? Dat hangt van een aantal verschillende factoren af. In de eerste plaats is het natuurlijk van belang wat voor soort zonnepaneel je op je dak hebt liggen. Dat is weer afhankelijk van het bedrag dat je betaalt voor de panelen voor het opwekken van die goedkope, maar duurzame zonne-energie.

Kies je dan voor de meest goedkope panelen of betaal je liever een paar tientjes meer voor hoogwaardige zonnepanelen? Je kunt je voorstellen dat wanneer je nu iets meer betaalt, dat dit zich later terugbetaalt door meer opbrengst en een langere levensduur! Maar hoe lang gaan zonnepanelen mee als je ze niet onderhoudt of wanneer je slechte kwaliteit panelen op je dak hebt liggen? Dat zijn dus zaken waar je op moet letten, maar die je ook zelf in de hand hebt.

Hoe lang gaan zonnepanelen écht mee?

Dat is natuurlijk erg prettig, een éénmalige investering die jou op zowel de korte, als op de lange termijn, een flinke besparing oplevert! Maar hoe lang gaan zonnepanelen écht mee? Om eerlijk te zijn is een gemiddelde natuurlijk altijd een indicatie, maar met onze zonnepanelen van Hyundai bijvoorbeeld wordt er een productgarantie van maar liefst 25 jaar gegeven en dat is mooi meegenomen! Toch heb je zelf ook nog de nodige invloed op de levensduur.

Want wat natuurlijk eveneens meespeelt, is of jij je zonnepanelen bijvoorbeeld regelmatig schoonmaakt en hoe vaak dat überhaupt nodig is. Woon je in een boomrijk gebied, dan zul je vaker last hebben van aanslag zoals stuifmeel en algen en bladeren en takken. Dat kan op den duur toch wel wat schade aanrichten en daarnaast blokkeert het de zonnestralen die de energie op moeten wekken.

Het goed onderhouden van panelen levert natuurlijk veel meer energieopbrengst op, maar het heeft eveneens een positief effect op de gebruiksduur van je zonnepanelen. Want aanslag en troep dat op de panelen ligt, kan op den duur dus wel degelijk schade aanrichten. Niet alleen heb je dan het nadeel van het niet optimaal functioneren van je zonnepanelen, ook is de investering voor het besparen op je energierekening ineens een stuk minder wanneer je na een aantal jaren nieuwe panelen moet bestellen. Dus, hoe lang gaan zonnepanelen écht mee? Daar heb je zelf meer invloed op dan je misschien zou denken!

Levensduur zonnepanelen

Door ze regelmatig schoon te maken vergroot je dus de levensduur van zonnepanelen, naast het feit dat ze veel meer zonne-energie opwekken. Maar voordat je denkt dat je iedere dag een ladder op moet met een emmertje sop, dat hoeft nou ook weer niet. Zeker in de zomer wanneer het langere tijd rustiger weer is, zullen je panelen niet snel vies worden. Maar houdt er wel rekening mee dat het verstandig is om in de lente (stuifmeel) en in de herfst (blaadjes en algen) wel eens in de 3 a 4 weken zoveel mogelijk troep verwijdert. En lukt dan niet zelf? Dan kun je in veel gevallen vragen of de glazenwasser de panelen mee wilt nemen!

Levensduur zonnepanelen omvormer

Wat je ook niet moet vergeten? De levensduur van de zonnepanelen omvormer! Want die is in veel gevallen toch flink wat korter dan die van de zonnepanelen zelf. Een omvormer gaat namelijk een jaar of 10 mee, gemiddeld genomen. Wat onderhoud betreft hoef je daar overigens niet veel aan te doen, maar zorg wel dat je een kwalitatief goede omvormer aanschaft zodat je verzekerd bent van een hoge levensduur van de zonnepanelen omvormer. En heb je vragen of opmerkingen? Dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen voor advies!