• blog
  • Rendabiliteit

Hoe werkt een thuisbatterij precies?

  • 4 minuten leestijd

Een thuisbatterij aansluiten is een slimme manier om energie die je opwekt met zonnepanelen, thuis of op kantoor op te slaan. Op bewolkte dagen en ‘s nachts kun je dan nog steeds gebruik maken van zonne-energie. Wil je lezen wat precies de (financiële) voordelen zijn van een batterij, dat kan op deze pagina “Thuisbatterij aansluiten”.

Plan een advies gesprek in en wij beantwoorden al je vragen

Maar hoe werkt het precies? We snappen dat een batterij installatie veel vragen oproept. Batterijen komen in veel maten, zo zijn er verschillende technieken, merken, methodes, formaten en veel meer. Belangrijk is dat er rekening wordt gehouden met de situatie van de woning, zo is het belangrijk om na te denken over vragen als: waar kan de batterij komen te staan? Hoeveel vermogen moet de batterij hebben? Kunnen we de batterij aansluiten op het omvormersysteem van de zonnepanelen? Dit is een kleine greep van alle vragen die jij waarschijnlijk hebt. We kunnen je dan ook het beste helpen via een adviesgesprek per telefoon of op locatie. Plan met gemak vrijblijvend een afspraak in via ons mailadres: service@365zon.nl. Of neem contact met ons op door te bellen of te appen naar 085-3037260.

Welke aansluittechnieken zijn er mogelijk?

Wanneer we het hebben over aansluittechnieken op het gebied van batterijen dan spreken we over het algemeen over AC en DC-oplossingen. Om te snappen wat dit inhoudt, is het belangrijk om te snappen wat AC en DC stroom is. De stroom die in een batterij wordt opgeslagen of wordt geproduceerd bij de zonnepanelen noemen we DC stroom, echter wordt er in de huissituatie gebruik gemaakt van AC stroom, bijvoorbeeld door de wasmachine, lampen, kookplaat etc. Dit is ook de reden dat er bij dit soort oplossingen omvormers worden toegepast. Deze zetten letterlijk de stroom om van AC naar DC.

Wat is een DC batterij oplossing?

Om het goed te begrijpen, is het makkelijk om te begrijpen wat een DC-oplossing is. Wanneer je namelijk al een zonnepanelen installatie hebt, heb je vaak een oplossing waarbij er ergens in de woning een omvormer hangt die de stroom omzet van DC naar AC stroom, zoals hierboven toegelicht. Stroom die wordt opgeslagen in een batterij is altijd DC stroom is. Een DC batterij oplossing is dus niets minder dan het aansluiten van de batterij op dezelfde omvormer als die van de zonnepanelen.

Wat is een AC batterij oplossing?

Afhankelijk van de situatie kan het voorkomen dat er geen omvormer is ingezet bij het maken van het zonnepanelensysteem, bijvoorbeeld wanneer er micro-omvormers zijn toegepast. Er zijn dan wel omvormers, maar deze zijn heel klein en zitten direct achter het zonnepaneel. Het koppelen van een batterij is dan niet mogelijk. Ook kan het voorkomen dat in de buurt van waar de omvormer hangt er geen ruimte is voor de plaatsing van een batterij. In deze gevallen biedt een AC batterij de oplossing. Een AC batterij komt met een extra omvormer en wordt rechtstreeks aangesloten op de groepenkast. Hierdoor dient er een geheel nieuw traject gemaakt te worden, een extra omvormer geplaatst te worden. Maar ben je wel flexibel in de locatie van de batterij.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een AC en DC geschakelde batterij?

Zoals hierboven uitgelegd zijn er verschillende technieken om een batterij te installeren. Ook is het enorm belangrijk om goed naar de situatie te kijken, daar kunnen wij van 365zon je ook bij helpen. In veel gevallen is slechts een van de twee oplossingen mogelijk. Wanneer toch beide opties mogelijk zijn dan is het goed om te weten wat de voor- en nadelen zijn.

Voordelen van een DC geschakelde oplossing

  • Er is maar één omvormer nodig, dit bespaart kosten bij de installatie
  • Stroom hoeft maar 1 keer omgezet te worden van DC naar AC, verliezen van stroom wordt hiermee beperkt

Nadelen van een DC geschakelde oplossing

  • Je hebt een beperkte flexibiliteit in de keuze van de locatie van de batterij
  • Gaat de omvormer defect, dan is zowel het zonnepanelensysteem als het batterijensysteem niet werkzaam.
  • Bij meerdere omvormers zijn er meerdere batterijen nodig, of wordt slechts de stroom van een zonnepanelensysteem opgeslagen.
  • Een DC geschakelde oplossing is niet toe te passen bij micro-omvormer zonnepaneelsystemen

Voordelen van een AC geschakelde oplossing

  • Grote flexibiliteit in waar de batterij kan komen te staan
  • In te zetten in combinatie met alle zonnepanelensystemen
  • Het is een los, op zichzelf staand systeem. Merken hoeven niet te matchen met het zonnepanelensysteem. Gaat er iets defect bij het zonnepanelensysteem? Dan blijft de batterij werken!

Nadelen van een AC geschakelde oplossing

  • Stroom dient meerdere malen omgezet te worden van AC naar DC, er is meer stroom verlies

Hoelang gaat een batterij mee?

De levensduur van de batterij is afhankelijk van verschillende factoren zoals het type batterij en hoe deze wordt onderhouden en gebruikt. Meestal wordt er gekeken naar het aantal laadcycli die een batterij kan doorlopen voordat ze vermogenverlies ervaren. Maar een gemiddelde levensduur die je zou kunnen aanhouden ligt tussen de 10 en 20 jaar. Als je een zolang mogelijke levensduur wilt bereiken dan is het verstandig om te gaan voor een batterij van een bekend merk en om goed te kijken naar de garantie periode die er op de batterij zit.

Factoren die de levensduur van een batterij beïnvloeden

Wanneer we het hebben over de levensduur van een batterij dan hebben we het eigenlijk over de termijn waarin hij zijn opslagvermogen behoudt. Maar wat is het behoud van opslagvermogen? De gemiddelde batterij kan 10 KW aan stroom opslaan, maar na een verloop van een bepaald aantal jaren neemt dit vermogen af. Dit heeft te maken met het gebruik van de batterij, hoe vaak is deze ontladen en opgeladen? Dit noemen we een laadcycli. Des te vaker de batterij is ontladen en opgeladen, des te meer de batterij afneemt in opslagcapaciteit. Hoeveel een batterij degradeert in vermogen per cycli, dat weten we niet precies, gezien de techniek erg nieuw is. Ook weten we niet precies wat één laadcycli is, is dit dan van 100% naar 0% of van 80% naar 20%. Helaas is hier ook nog onenigheid en discussie over per fabrikant. Het is dus belangrijk om hier goed naar te kijken. Wel geven fabrikanten vaak garantie af op een levensduur of op een x aantal laadcycli. Hier kunnen we dus in onze aankoop van de batterij rekening mee houden.

Geïnteresseerd in een batterij? Neem contact op

Geïnteresseerd in het verkennen van de mogelijkheden van een thuisbatterij voor je zonne-energiesysteem? Aarzel niet om contact met ons op te nemen! We begrijpen dat het kiezen van de juiste batterijoplossing en het beantwoorden van al je vragen een belangrijke stap is. Of je nu meer wilt weten over de technische aspecten van batterijen, de financiële voordelen ervan, of welke aansluitopties het beste bij jouw situatie passen, ons deskundige team staat klaar om je te helpen. We kunnen je voorzien van gedetailleerde informatie, advies op maat en een duidelijk beeld van wat je kunt verwachten. Neem vandaag nog contact met ons op. We plannen graag een vrijblijvend adviesgesprek in, dit kan zowel telefonisch als op locatie, om al je vragen te beantwoorden en je te begeleiden bij de juiste keuze voor jouw zonne-energie opslagbehoeften. Samen kunnen we een oplossing vinden die past bij jouw wensen en situatie.